top of page
neutraal.png

Niet vullen maar voeden!

Een boterham met kaas, beschuit met jam en pannenkoeken met stroop. Wij Nederlanders

zijn er dol op. Grote kans dat jij vroeger ook dagelijks een broodtrommeltje mee naar school

kreeg met, jawel, brood! Nu gaat dit artikel niet over hoe slecht brood wel niet voor je is, en je

het nooit meer zou mogen eten, maar wel in welke mate wij onszelf meer vullen dan voeden.


Wanneer je kijkt naar groenten en fruit, twee voedingsgroepen met enorm veel vitaminen, mineralen en beschermstoffen (waarvan we ze voor een deel nog niet eens allemaal kennen), en deze vergelijkt met graanproducten als pasta en brood, ligt de dichtheid van voedingsstoffen in groenten en fruit vele malen hoger. Dit betekend niet dat graan producten geen goede voedingsstoffen bevatten maar niet in deze hoeveelheden.

Veel pasta, brood en andere graanproducten VULLEN ons wel, maar we moeten er nog veel meer van eten willen we hier ook alle benodigde stoffen uithalen om onszelf te VOEDEN.Vervang de hoeveelheid brood die we eten eens door pannenkoeken. Aardig eenzijdig om dag in dag uit 4-8 pannenkoeken te eten toch? Inhoudelijk verschillen deze niet eens zoveel van elkaar...Daarnaast bevatten graanproducten van nature fytinezuur. Een stof die zich bindt aan mineralen en de opname ervan verhinderd. Één opscheplepel pasta is het probleem niet, maar dit plus nog 6 sneetjes brood verdeeld over de dag zorgt op lange termijn mede voor tekorten.

Maar waarom raadt het voedingscentrum dan voor volwassenen 4-8 boterhammen per dag aan?


Jodium

Even kort gezegd, we eten te weinig vis, schelp en schaaldieren wat de voornamelijkste bron van jodium is. Oftewel we hebben een tekort aan jodium. De makkelijkste manier is dan dus om jodium aan een product toe te voegen die wij graag en veel eten, en dat is brood! Idealiter eet je meer producten uit de zee in plaats van brood om aan jodium te komen en dan krijg je er dan

ook nog veel voedingsstoffen bij. Dit hoeft trouwens niet eens vis te zijn. Denk ook aan zeegroenten als zeekraal en zeewier.Vezels We weten allemaal dat vezels belangrijk en gezond zijn, dus wordt ons verteld genoeg graanproducten te eten en voor volkoren te kiezen. Maar wist je dat groenten en peulvruchten bomvol vezels zitten? Als je kiest voor andere plantaardige opties dan graanproducten kom je even snel, al niet sneller(!)

aan de hoeveelheid vezels, plus bonus voedingsstoffen.


Wanneer 1 snee brood circa 4-6 gr vezels bevat moet je er inderdaad een hele hoop van eten om

aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid van 30-40 gr vezels te komen en zit je vaak "te vol" voor nog een extra portie groenten of eiwittien.


Conclusie: Eet minder graanproducten als brood en vervang deze door andere producten met een hogere dichtheid aan voedingsstoffen.
Hoe ziet je ideale bord er dan uit?

Hiernaast zie je een foto van "De schijf for life".

Deze is zoals je ziet geheel plantaardig en staat voor de indeling van je bord.


Vlees, vis en ei passen hier overigens ook prima in. Bedenk deze dan in de categorie eiwit en vet.Praktische tips

  1. Beleg ruim Geen boterhammen met alleen kaas. Beleg dik met bv. avocado, zalm en extra plakjes groenten. (eiwit, vet, koolhydraten CHECK!)

  2. Eet kliekjes Bij het diner eet we vaak het meest gebalanceerd. Kook eens een dubbele portie en bewaar voor de lunch de dag erna. Groentelasagne voor lunch? Perfect!

  3. Soep Maak een grote pan soep en eet extra bij je maaltijd. Hierin verwerk je gemakkelijk extra groenten en peulvruchten en kun je eindeloos mee variëren.


Laten we onszelf weer voeden in plaats van vullen!
Disclaimer: in dit artikel worden de standaard "tarwe producten" verstaan onder "graan".

Comments


bottom of page