De blaadjes vallen van de boom, het regent steeds vaker en buiten is het guur. Het is herfst!
Wanneer de we overgaan op een nieuw seizoen verandert niet alleen de natuur om ons heen, maar ook wij als mens veranderen (onbewust) mee. Dit gebeurd als reactie op de omgeving om zo in balans te blijven.
Denk maar eens aan waar je zin in heb in de koudere maanden? Warme "zware" voeding als aardappelen, vlees, soep, maar ook langer in bed blijven liggen, extra warm douchen en liters thee gaan er prima in.
Zo zijn er 4 pijlers waar we zelf veel invloed op kunnen uitoefenen om ons immuunsysteem een handje te helpen, en daarmee gezond en fit de herfst door te komen. Je zult door onderstaande pijlers ook begrijpen waar die veranderingen in ons verlangen door komen, en dat het volkomen normaal is dat je misschien wat langer wilt blijven liggen in de ochtend.
Voeding
Soepen, stoofgerechten, warme ontbijtgranen als havermout zijn dé gerechten die je wilt eten. Dit soort warme maaltijden zijn als het ware al voorverteerd. De harde celwanden van groentes en granen zijn (deels) gebroken waardoor de voedingsstoffen sneller tot onze beschikking zijn. Ze zijn zacht voor de spijsvertering en kosten daardoor minder energie. Deze energie kan jouw lichaam dan weer kan gebruiken voor andere processen.
Minder rauwe groentes, ijskoude dranken en bevroren smoothies
Meer warme soepen en (kort)bereide groentes
Stress
Om beter te begrijpen hoe stress nu eigenlijk in ons lichaam werkt, ga ik hier nog een uitgebreide artikel aan wijden. Voor nu zal je me moeten geloven als ik zeg dat stress en het immuunsysteem niet zulke goede vrienden zijn. En ja, er zijn altijd uitzonderingen.
Stress heeft veel invloed op ons immuunsysteem en juist in de koudere maanden waar de kans op griep of verkoudheid extra groot is, is het essentieel om stress om onder controle te houden.
Warmte
Wederom warme gerechten, een warme kruik op je buik, sokken aan etc. Ja, het wordt steeds populairder om koud te douchen of zelfs een ijsbad te nemen maar wees daar 's winters zuinig mee. Kou is een stress op het lichaam. Een die het lichaam in goede omstandigheden weerbaarder maakt maar in slechte omstandigheden verder afbreekt.
Hormonen uit balans? Veel stress op werk? Sla het koude douchen voor nu dan even over en ondersteun jezelf door warm te blijven. Dit kan het lichaam uiteraard prima zelf, maar kost wederom energie.
Daglicht
Ons natuurlijke ritme van ontwaken en slapen word grotendeels geleid door licht. De eerste daglicht stralen op je gezicht geeft het lichaam een seintje dat het ochtend is, energie kan omhoog en zo rond een uur of 16:00 geleidelijk weer naar beneden. Doordat het in de winter langer donker is, is het dus ook heel begrijpelijk dat we eerder naar bed willen en even langer willen blijven liggen. Als dit in je schema past is dit dan ook helemaal prima, blijf niet te lang liggen en ga na ontwaken even naar buiten.
Praktische Tips
- ga 's ochtends naar buiten voor een wandeling
- meer warme bereide gerechten minder koude en rauwe groentes
- kleed je warm aan
- integreer ontspanningsmomenten
Uiteraard zijn er nog fijne supplementen die je kunt inzetten, al verschilt deze behoefte en dosering per persoon en vandaar dat ik deze daarom niet vermeld. Wil je hier mee over weten neem dan gerust contact met mij op.
Stay Healthy!
コメント