top of page
neutraal.png

Gefermenteerde rode kool

In Nederland kennen we zuurkool vooral van de stamppot. Maar wist je dat het ook erg lekker is door

de salade, als topping op sandwich, wrap of pittige curry. Net als kombucha, kimchi, miso en yoghurt

is zuurkool gefermenteerd, en met de juiste ingrediënten en bereiding, ontzettend gezond voor je!


Fermenteren betekend dat voeding eetbaar blijft door de bewerking van schimmels, gisten en bacteriën. Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk maar in o.a. onze darmen zitten enorm veel bacteriën die bijdragen aan onze gezondheid. Heb jij gevoelige darmen? Begin dan met een kleine portie en wissel vooral lekker vaak af.


Het is even een karweitje maar na 3 weken heb je een ontzettend mooie pot zelfgemaakte zuurkool

waar je een lange tijd plezier van hebt.



Ingrediënten

1 kg rode kool

22 gr Keltische zeezout

Optioneel: jeneverbes of kruidnagel



Overige benodigdheden

Mes, mandoline of keukenmachine

Optioneel: handschoenen



Bereidingswijze
  • Was je handen grondig en gebruik zonodig handschoenen.

  • Haal 2 grote bladeren van de kool en bewaar voor later.

  • Snij de kool in kwarten en snij de kern eruit.

  • Gebruik een mandoline, keukenmachine of mes om de kool fijn te snijden.

  • Voeg in een grote kom de kool en het zout toe.

  • Gebruik je handen en masseer/knijp de kool circa 10 minuten samen met het zout.

  • Laat de kool evt. 5 minuten rusten en blijf masseren tot er sap uit de kool komt.

  • Zodra er veel vocht in de kom zit en de kool zachter is geworden kun je de pot vullen.

  • Vul beetje bij beetje de pot en druk stevig aan.

  • De kool moet "onder" staan in zijn eigen vocht of voeg een klein beetje water toe.

  • Als je veel water moet toevoegen moet de kool langer gemasseerd worden.

  • Eindig met de koolbladeren en druk wederom aan.

  • Sluit de pot luchtdicht af.


Belangrijk! Open de pot elke 2-3 dagen om lucht te laten ontsnappen, de kool aan te drukken en evt. schimmel plekjes eraf te scheppen (dit is normaal). Na circa 3 weken is de zuurkool klaar om

gegeten te worden.


Bewaar de zuurkool op een koele plek en sluit de pot altijd luchtdicht af. Op deze manier is hij

zeker een half jaar houdbaar. Veel plezier en eet smakelijk!

Comments


bottom of page