top of page
neutraal.png

1 simpele regel voor een betere spijsvertering

Een minder opgeblazen buik, minder maagzuur klachten, betere vertering van voeding, betere opname van voedingsstoffen, minder tekorten, betere stoelgang, minder overgewicht, sneller signalen van het lichaam oppikken en meer!


Wat nou als we heel veel klachten kunnen verhelpen door simpelweg meer tijd voor onze voeding te nemen. Klinkt bijna te simpel, maar het heeft een grote impact op onze spijsvertering. Zo zijn er verschillende oorzaken en oplossing afhankelijk van de klachten maar is er 1 die ons allen ten goede komt, ongeacht welke welke klachten je hebt: neem de tijd voor je voeding!


Een x aantal keer kauwen op een hap, aan tafel zitten tijdens het eten, zelf bereide maaltijden eten en niet multitasken terwijl we eten. We weten allemaal dat het voordelen heeft, maar wat zijn precies die voordelen en levert het echt zoveel op?


Ontspanning

Wanneer we stress ervaren (bewust of onbewust), staat het lichaam paraat. Het functioneert in optimale staat om snel te reageren op gevaar. Dat betekend dat het niet lekker een boterham gaat zitten verteren want dat kost energie en die energie kunnen de spieren en het hart veel beter gebruiken mochten we plots moeten wegrennen. Dit is onze Fight or Flight staat van zijn.


Wanneer het lichaam daarentegen in een ontspannen staat verkeert, bevindt ons zenuwstelsel, ons onbewuste regelmechanisme, zich in het parasympathische zenuwstelsel. Deze staat is ook wel het tegenovergestelde van Fight or Flight en wordt ook Rest & Digest genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is dit bevorderend voor de spijsvertering.

Droge mond tijdens het eten? Grote kans dat jouw systeem in standje Fight or Flight staat.

Haal even diep adem, wellicht een paar keer, ontspan je schouders, je buik en ga dan pas eten.


De impact van je zintuigen

Je vertering begint al ver voor je iets in je mond stopt. Zo spelen je zintuigen een belangrijke rol om je lichaam voor te bereiden op de voeding die eraan komt. Nadenken wat je gaat eten, kijken hoe het eten wordt bereid en voeding ruiken, zorgen er allen voor dat de productie van spijsverteringssappen zoals maagzuur, speeksel en spijsverteringsenzymen op gang komt. Het spreekwordt “Het water loopt in de mond” is feitelijk helemaal waar! Onthoud dat wanneer je in Fight or Flight staat je minder speeksel aanmaakt!


Kauwen, speeksel en maagzuur

Kauwen zorgt er niet alleen voor dat je voeding wordt vermalen en dus kleiner in je maag terechtkomt, maar het zorgt er ook voor dat de voeding wordt vermengd met speeksel, en dat is zeer gunstig. Speeksel bevat namelijk enzymen die bepaalde delen van de voeding ook kunnen afbreken. Hoe langer je voeding in je mond hebt en kauwt, hoe kleiner deze naar de volgende plek van bestemming gaat, namelijk de maag. Dus je hebt de voeding inmiddels gezien, geroken, geproefd, gekauwd, whats’s next? Het gaat via je slokdarm naar de maag waarna het in contact komt met maagzuur. Deze zuren zijn van belang om mogelijke pathogenen zoals bacteriën te doden en voeding nog verder af te breken.

Bij een tekort aan maagzuur blijft de voeding ongewenst lang in de maag omdat het niet optimaal wordt verteerd, wat weer voor een opgeblazen buik of ongemak kan zorgen. Ook kan je hier reflux van ervaren wat een zuur/brandend gevoel geeft in de borst en slokdarm én is de kans op pathogene groter. Het hebben van voldoende maagzuur is essentieel en de manier waarop je eet heeft hier veel invloed op.


Tot slot blijft er een voedingsbrij over die doorgaat naar je dunne darmen en vervolgens naar de dikke darm, waarna de voedingsbrij is onttrokken uit voedingsstoffen en vocht. Zie je voedingsmiddelen terug in je ontlasting? Dan is dat een duidelijk teken dat je beter mag kauwen.


Conclusie Kun je je voorstellen welke impact het heeft wanneer we eten achter de tv, of snel iets eten omdat we geen tijd hebben of niet goed kauwen. Dit resulteert in meer werk voor jouw maag en darmen om grote stukken af te breken waar wellicht niet genoeg spijsverteringssappen voor zijn aangemaakt. Oftewel, buikpijn, een opgeblazen buik en voedingsstoffen die minder optimaal worden opgenomen, wat weer sneller leidt tot tekorten, wat een kettingreactie in gang zet van tal van problemen. Als je maar 1 ding kan doen voor je gezondheid, zou meer tijd nemen voor je voeding een hele mooie zijn.

Comments


bottom of page